Sørøya Live, Team Aquarius bij onze accommodatie Havfiskesenter.

Team Aquarius eind mei 2015

Na even wikken en wegen is dan toch besloten om de laatste week van mei bij Soroya Fishing de accommodatie  Havfiskesenter te boeken op Soroya. Enkele uren na bevestiging kwamen wij er achter dat precies die week het dood tij zou zijn rond Sørøya. De verwachtingen werden dus even bijgesteld. Hieronder volgt een verslag van onze ervaring op 70° noorderbreedte. Excuses voor het slechte taalgebruik maar dit is getypt na 3 bier in Oslo 7 dagen op Sørøya met in de laatste 5 dagen 12 uur slapen, 10 uur fileren en 80 uur vissen, is het lontje een beetje uitgedoofd.
DSCN2426

De week begon uiterst gunstig aangezien wij op vrijdag al direct erop uit konden om te gaan vissen. In eerste instantie zouden wij namelijk van zaterdag tot zaterdag de accommodatie tot onze beschikking hebben, maar door vroegtijdig vertrek van eerdere gasten was het mogelijk om een dag langer te vissen. Na ontvangst door Marc en Hans zijn wij direct bij aankomst het water opgegaan met een paar locaties als tip van Darius die de eigenaar is van het Havfiskesenter. Het weer was gunstig en binnen 40 minuten lagen de lijnen in het water op 120m in een geul waar de kabeljauw moest zitten. 10 slagen omhoog en de eerste aanbeet was een feit. Een ongelofelijke beuk op de hengel en de slip begon te gieren. Welkom op Sørøya! Enkele minuten later lag de eerste kabeljauw in de boot. Een paar verbijsterde gezichten keken naar de gigantische kop een vis van 20,5 kilo en 127cm lang (afgepaaid). Wat een beest! Na afloop bleek dit wel direct de grootste vis van onze vakantie te zijn. Dit maakt het geheel echter niet minder bijzonder. Enkele andere vissen volgde nog en een waarschijnlijk nog grotere kabeljauw schuurde de lijn helaas door. In alle hectiek was er per ongeluk 40 pond lijn i.p.v. 80 pond als leader gebruikt. Dit was een van de leermomenten van deze trip. Na 12 uur op het water en 30 uur zonder slaap, sloeg het weer om en was het tijd om snel het huisje op te zoeken. Nog even 2uur fileren en vacumeren lagen de eerste filets in de ‐20° vriezer. Tijd voor een powernap!

DSCN2405

Wakker worden, eten en snel het water weer op. Het weer was zoals voorspeld niet best, dus wij waren genoodzaakt binnen de fjord te blijven. Geen probleem, het zit er vol met zeewolf. Even vragen aan de gids waar we ongeveer moeten wezen, spullen pakken en gaan. Na enkele korte driften met beaasde pilkers en loodkoppen (aas is koolvis die bij duizenden in de haven onder je bootje zwemmen. Gebruik een veren‐paternoster) en de eerste zeewolf was een feit. Er volgde nog vele aanbeten, zeewolf is lastig te haken. Ze pakken het aas vast maar de harde bek vol tanden maakt het moeilijk om de haak te zetten. Ze houden het aas soms vast tot aan de oppervlakte om vervolgens los te laten. Gebeurd dit laat dan het aas onmiddellijk naar beneden zakken, grote kans dat je gelijk weer beet hebt van dezelfde vis. Uiteindelijk hadden wij na een mooie sessie, 15 zeewolven gevangen en de grootste 8 meegenomen. Even fileren, maar dan heb je ook een mooi en lekker eindproduct. Tijdens het fileren brak de pleuris uit, hagel sneeuw kwam met bakken uit de hemel en de wind trok sterk aan. Tijd voor een borrel aangezien er de volgende dag absoluut niet gevist kon worden.
DSCN2495DSCN2399

 

 

 

 
DSCN2509Zondag, wakker worden met een kater, lijntjes knopen en dromen over de volgende vangst. Bijslapen was ook wel even lekker.

Maandag ochtend stond er nog steeds redelijk wat wind, maar om 13:00 was het mogelijk om buiten de fjord te vissen op kabeljauw. Op 30 min varen (18km, 55m diep) zou er een grote school kabeljauw bevinden. Vol goede moed kwamen wij op de stek, waarna het altijd nog even zoeken is met de fishfinder. Het scherm hebben wij nog nooit zo vol gezien, de lijnen gingen ter water en zodra de bodem (en soms niet eens) gehaald werd was het hangen! 3 kromme hengels hier kwamen wij voor. Alle vissen waren boven de meter en waarschijnlijk 10 kilo plus. Snel weer naar beneden om te kijken of er nog wat groters zat. Weer hetzelfde verhaal, gelijk alles krom. Vissen van 115 werden buiten de boot onthaakt om zo snel mogelijk weer naar beneden te kunnen. Dit ging zo door voor een drift van meer dan 1 kilometer. Ongelofelijk wat een spektakel. Jassen gingen uit en het was genieten. Zo hebben wij een 5 tal driften gedaan met een grote hoeveelheid kabeljauw als gevolg. Op advies van Marc hebben wij de vis laten hangen in het water zodra je de witte kleur ziet. Zorg ervoor dat je een slappe lijn hebt zodat de vis kan ontluchten, dit is noodzakelijk door het drukverschil met de diepte waar ze vandaan komen. Dit zorgt ervoor dat ze na onthaken weer vrolijk naar beneden zwemmen. Wij hebben geen enkele vis verspeeld door de slappe lijn, hoewel wij daar wel bang voor waren. Op dag 1 hadden wij namelijk al genoeg kabeljauw gevangen aangezien wij met het vliegtuig zijn gekomen en niet meer dan 20 kilo filet per persoon extra bagage kunnen inchecken. Marc heeft quotum beschikbaar zo dat je op een wettelijke manier alsnog wat meer dan de toegestane 15kg filet van uit Noorwegen kan meenemen naar huis.Per kilo extra kost dit ongeveer 6 euro.
DSCN2433DSCN2376

 

 

 

 

 

Na terugkomst zijn wij gaan eten en “opladen” want op maandag ochtend hadden wij nog met Marc gesproken over de mogelijkheden om roodbaars aan de schubben te komen. Van Marc hebben wij de nodige materialen gekregen zoals loodgewichten haken en tips, waarvoor dank, wat een service! Helaas kon hij zelf niet gidsen met zijn boot omdat deze voor onderhoud op de kant lag. De Roodbaars stek ligt wel op een goed uur varen op 200 meter diepte. Goed weer is een vereiste voor deze visserij, vandaar dat wij van de bijna windstille mogelijkheid gebruik wilde maken om het te proberen. Verwachtingen waren hoog gespannen, maar het bleek een stuk moeilijker dan verwacht. Veel driften gemaakt van 160‐260 meter diepte, maar slechts 2 roodbaarzen werden er gevangen. Marc en Darius waren verbaasd dat wij ze niet hebben kunnen vinden.

DSCN2531

Op de terugweg zijn wij nog wel even op de kabeljauw stek geweest om het adrenaline terug te vinden. Dit lukte wederom in de eerste drift met ontzetten veel grote kabeljauw van boven de meter. Gezien de goede vangsten bleven wij hier 6 uur hangen. Dit resulteerde in een marathon sessie van meer dan 12 uur op het water. De eerste lange sessie maar zeker niet de laatste. Bij terugkomst was de batterij leeg en op dinsdag zijn wij om 12:00 gaan slapen en om 18:00 weer wakker te worden. Blijkbaar hadden wij alle zon gemist van die dag. Dan maar kijken of je de middernacht zon nog een beetje bij kan bruinen. Het is namelijk 24 uur licht en alleen om 00:00 is de zon achter het eiland.
DSCN2406DSCN2412

Om 22:00 zijn wij met de boot achter de heilbotten aan gegaan. Mei is nog niet het seizoen voor heilbot maar ze zijn zeker wel te vangen m.b.v. wat advies van Marc en Darius. Heilbot zit ondiep rond de 15 tot 50 meter bij voorkeur zandplaten met diepe afgronden in de buurt. Stroming is een vereiste voor deze visserij. 8 uur lang hebben wij geconcentreerd over verschillende diepe zandplaten gedrift met slechts 3 ondermaatse heilbotjes als resultaat (61, 63, 78). Gedesillusioneerd hadden wij het opgegeven en kwamen wij na een drift voor heilbot op een rotspartij een grote hoeveelheid zeewolf tegen die wel trek had in een puffin cutbait. Hier hebben wij veel lol aan beleefd zeker omdat de wind compleet wegviel en het zonnetje doorbrak. Tussendoor werd nog een kabeljauw van 120 en 17kg gevangen. Bij terugkomst hadden wij 11 mooie zeewolven om te fileren en werd de vangst besproken met Darius. Hier bleek dat hij zeer tevreden was over onze 3 heilbotjes. Dit is namelijk niet zo makkelijk in deze tijd van het jaar als kabeljauw of andere soorten. Hier werd besproken om de volgende dag Darius als visgids in te huren om ons wat trucs te leren voor meer heilbot. Voor 200 euro + benzine kan je met zijn boot ongeveer 8 uur vissen.
DSCN2419DSCN2480 (1)

 

 

 

 

Voor de heilbot sessie met Darius (man van weinig woorden, maar een goede gids) werd er eerst nog een nieuwe sessie op roodbaars gepland, gezien onze faalsessie bleef er toch nog wat wrang over. Even opladen dus (3 uurtjes slapen) en Darius gaf ons nieuw advies over de onderlijnen waarmee gevist kan worden. Kleine circkel hooks met glowtube en een kleine stripje vis te grote van je pink van het buikje van de koolvis. Even moeilijk wakker worden maar na wat koud water in het gezicht was de focus weer terug. De aanpassing van het materiaal had direct zijn effect en woensdag nacht hebben wij een mooie klus roodbaars gevangen voor in de vriezer (50kg). Achteraf bleek dit nog niet heel veel te zijn! Roodbaars is geen sportvis aangezien je het met 700 gram lood van 200 meter diepte moet takelen, lekker is het echter wel en het schijnt dat je ze tot een kilo of 6 kan vangen. Volgende keer maar nog een keer proberen.
DSCN2543DSCN2550

Tijdens de roodbaars sessie informeerde Darius ons dat wij om 7:30 moesten vertrekken om het juiste getijde te hebben voor de heilbot. Het was ondertussen al na twaalven en wij zaten nog op roodbaars te vissen. Gauw naar huis dus! Een uur varen (dit keer geen aansluitende kabeljauw sessie) en 2 uur fileren later lagen wij om 4:00 in bed. Na de 3 wekkers had er iemand geld over om niet te hoeven vissen, gelukkig werd hij overgehaald om toch zijn warme nest te verlaten. De vermoeidheid begon parten te spelen maar uiteindelijk zaten wij alle 3 in de boot richting heilbot stek op 1 uur varen. De eerste inworp werd gedaan met een savage gear sand eel en het was hangen! Wat een run, echt heel gaaf om aan je lijn te hebben. Na een goede dril kwam de eerste maatse heilbot van de vakantie naar boven (86cm). Goed begin, maar misschien valse hoop.

DSCN2570

Niets bleek minder waar, 5 minuten later was het weer raak. Op een savage gear LB herring gemonteerd op een lichte cutbait loodkop kwam een heilbot van 93cm een kijkje nemen in onze boot. Niet te geloven wat een actie!
DSCN2590Ook nummer 3 kwam binnen een uur naar binnen (83 cm). Uiteindelijk hebben wij 5 maatse en 4 net niet maatse heilbotten gevangen binnen 6 uur. Wij wisten niet dat dit in mei al mogelijk was, maar met een gids kom je een heel eind. Darius heeft in 15 jaar 2 keer geen heilbot gevangen. 1x omdat het weer binnen een half uur omsloeg en 1x omdat het dood tij was. Niet slecht dus. Darius is een sportvisser en er mag 1 heilbot van max 20kg meegenomen worden voor consumptie.

DSCN2578

Bij aankomst in de haven werd de boot snel ontladen. Het water is kraakhelder en je kan zo naar de bodem kijken. Tot ieder zijn verbazing zwom hier een enorme Zeewolf vrolijk rond. Darius pakte gauw zijn cutbait en begon de zeewolf te verleiden, 1 van onze 3 leden deed hetzelfde met een andere kleur cutbait (goudvis met stinger) welke meer irritatie opwekte bij de zeewolf en vervolgens hapte hij vol in de stinger, Hangen! Het gevecht werd onderwater gefilmd wat mooie beelden heeft opgeleverd. Wij hebben al meer dan 50 zeewolven bevochten maar dit was duidelijk een ander kaliber (zeewolven vechten niet echt). Na het wegen bleek deze wolf iets meer dan 9 kilo te wegen. Marc heeft het belgisch record op 8,5kg (sorry Marc). Helaas zijn wij Nederlanders en heeft Joop Volkers het record in handen met 10,3 kg. Al dan niet een prachtige vangst gewoon in de haven van Breivikbotn. Deze vangst is met respect terug gezet omdat zeewolven erg lokaal voorkomen en makkelijk uitgeroeid kunnen worden. Neem dus niet meer mee dan je nodig hebt en zet de grote exemplaren terug. Deze dragen aanzienlijk meer bij aan de aanwas van jonge vis.
DSCN2603

Na terugkomst is er wederom 3 uur geslapen om de laatste dag volledig te kunnen benutten. Helaas de stroom lag er uit, de vis was moeilijk te vinden (zelfs de kabeljauw) en de heilbot stek van de dag ervoor was niet meer herkenbaar. De drift ging 180° de andere richting op met 1 heilbotje en bijvangsten van lom, kabeljauw en zeewolf als gevolg. Bij terugkomst kwam Darius even kijken wat wij gedaan hadden de gehele nacht en gaf ons direct het advies om altijd eerst even te vragen waar je heen moet voor heilbot, omdat het per dag enorm kan verschillen afhankelijk van het getij en wind.

Conclusie: wij hebben een fantastische week achter de rug met geweldige vangsten die ieder zijn verwachting overtrof. Nee wij hebben niet de grootste kabeljauw gevangen (deze was 31 kg) en gevangen door onze oosterburen die de gehele week op kabeljauw hebben gevist. Zij hebben 10‐ tallen vissen boven de 20kg gevangen, maar wij hebben een veel grotere variëteit aan vissen en visserij beleefd. En dit is precies waar wij voor kwamen. De soortenlijst bestaat uit kabeljauw, lom, heilbot, roodbaars, zeewolf, koolvis, zeedonderpad en lange schar. Het leukste vinden wij dat als je gericht op een soort vist je deze ook bijna gegarandeerd aan de haak krijgt met behulp van het advies van Marc en Darius, alsjeblieft maak hier dan ook gebruik van.

Marc en Darius bedankt voor een top week, wij komen zeker terug! Groeten Herman, Pieke en Harm (Aquarius Hoog!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *