Vistrip familie Tuinenburg & CO, mei 017

Soroya Mei 2017 – Heilbot(jes)

Dinsdag 9 mei 2017 was de vertekdag voor onze, Arie/Arjen en Marco, jaarlijkse vistrip naar Soroya. Autobus weer volgeladen met voornemens op mooie vissen, dromen van een fantastische visserij en niet onbelangrijk onze visspullen.
48 uur later na weer een prachtige reis waarbij zelfs sneeuwbuien voorbij kwamen, voet op Soroya gezet in de sneeuw.

Donderdag ingecheckt voor een relaxed dagje bij Ahmed en een goede nacht slapen om vrijdag ‘s ochtends na een goed ontbijt door te rijden naar Breivikbotn waar wij ons installeerden in het ons toegewezen huisje. Snel alles in order gemaakt en omdat de dagen alweer wat langer zijn konden we nog een mooie eerste vissessie maken.
Waarbij Arjen direct duidelijk maakte welke vis onze target vis voor dit jaar was, heilbot. Met 5 heilbot(jes) voor Arjen van 60-115cm was de trip al direct een success.

De beide andere heren konden deze helaas niet aan de schubben komen. Maar veel kabeljauw vangen is ook geen straf.

 

Zaterdag een nieuwe dag met nieuwe kansen, prima weer en ook vandaag wilden we buiten de kabeljauw weer gericht op heilbot vissen. Grote (300gr) en kleine shads (<50gr) werden ingezet, kabeljauw/koolvis/zeewolf/lom werd gevangen alsook een 3-tal kleine botjes. We waren op voorhand al ingelicht dat de grote heilbotten nog niet onder de kant zouden zitten.

Leuk was ook het feit dat nu we wat later in het seizoen zaten de dagen ook echt langer werden en zelfs de zon helemaal niet meer onderging.

Zondag was een prachtige dag en vandaag wilden we proberen bij een strandje om een schol te vangen van >50cm. Dat is hier zeker mogelijk, scharren tot 40cm genoeg maar met de schollen kwamen we niet voorbij de 47cm. Maar wat een leuke visserij al driftend te bodem af zoekend in het zonnetje. ‘s middags toch maar weer de heilbot stek opgezocht en niet zonder success. Resultaat 7 heilbotjes en vele kabeljauwen.

Maandag beloofde weer een mooie rustige dag te worden en dus werd besloten om een poging te wagen om eens roodbaars te vangen. Iets wat geen success werd, we wisten eigenlijk niet goed wat we deden, verkeerde stekkeuze, verkeerde material eigenlijk en teveel stroming. Dit alles noopte ons om toch maar weer het zand op te gaan want de platen wilden wellicht wel. Het resultaat 8 heilbotjes van 50-95cm.

Dinsdag was een prachtige dag met geen wind en na overleg met Mark besloten om toch nog een poging opnieuw te wagen op de roodbaars. Met nu het goede material, waarvoor nogmaals mijn dank Mark, de juiste tips en een goede stek nogmaals geprobeerd om de roodbaarzen te vinden. Dat dit geen makkelijke en zware visserij is daar zijn we wel achter gekomen. 600gr lood een 250-300meter diep laten zakken en weer ophalen als je denkt dat er eentje aan zit dat klinkt stoer in het begin maar na een 10x dan is de lol er toch wel af. Dit is geen vissen maar werken. En als je dan eindelijk je vis boven hebt moet je opletten dat de meeuwen niet je aas van de andere haken afhalen. Maar na een 22-tal mooie roodbaarzen en de nodige koolvissen gevangen te hebben vonden we het wel genoeg.

Woensdag was een wat somber dag, bewolkt, motregen maar met weinig wind dus weer perfect om op heilbot te gaan vissen. Met een prachtige koolvis en weer een aantal heilbotjes een prima dag.

Donderdag onze laatste dag, weer een lekker dagje op de heilbot. Ook vandaag konden we ze weer vinden. En dicht onder de kant ook nog, verbaasd waren we met de mooie kabeljauw op maar 15 meter water. ‘s avonds kwam Darius ons nog als verrassing een Noorse traktatie brengen in de vorm van een huis gerookte roodbaars.

Terugkijkend is toch wel het aantal heilbot(jes) wat we hebben kunnen vangen deze vakantie, 34 stuks(!) in totaal. En dat het niet de grootste waren deerde niet want op een 40gr spinhengel geven ze geweldige sport. De 3 grote jongens die losschoten proberen we te vergeten….Dit jaar was de visserij zeer afwisselend (itt Skrei vissen) en we hebben heerlijk kunnen experimenteren met kunstaas en manieren van aanbieden.
Volgend jaar is alweer geboekt voor de zomerperiode wellicht lukt het dan om de grotere botten te vinden.
Onze dank gaat weer uit naar Mark voor zijn gezelligheid, tips en het delen van zijn kennis, tot volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *