Arjan & Ad vangen 55 heilbotten. lees hier hun belevenissen.

Plaats: Soroya

Datum: 30 juni t/m 11 juli

Wie: Arjan en Ad Mimpen
P1000564Doelstelling: Heilbot zwaarder dan 40 kg of meer dan 25 heilbotten vangen

 

Resultaat: Doelstellingen binnen de eerste 5 dagen gehaald: totaal 55 heilbotten, waaronder exemplaren van 63, 60, 50, 44, 43, 40 kg, 32 stuks van meer dan 1 meter lengte. Bijvangsten: gullen, koolvissen, schelvissen, zee donderpadden, wijting en lommen.
P1000310Dit jaar vertrokken we voor de achtste keer naar Noorwegen om te vissen, waarvan de laatste vijf keer naar Soroya. Na het vangen van ontzettend veel kabeljauw op de Stella Polaris tijdens het skrei seizoen stond het (kabeljauw) record op het gewicht van 32kg en 36kg. Om het gewicht te overtreffen werden de pijlen gericht op de heilbot wederom met Marc van Roie op de Stella Polaris. In 2013 beleefden we een taaie visserij en wisten we in een week 7 heilbotten te vangen maar niet zwaarder dan 36 kg, in 2014 volgden we hetzelfde concept, de teller bleef staan op 8 heilbotten in een week en nog steeds niet zwaarder dan 36 kg.

Omdat de aanhouder wint zijn we in 2016 weer samen met Marc gericht op de heilbot gaan vissen.

Het werd een grandioos succes, ongekend veel en grote heilbotten werden er gevangen. Op veel dagen kregen we gezelschap van bruinvissen, zeehonden, zeearenden, papegaaiduikers en andere vogels. Van alles maakten we mee: diverse keren werden er tegelijkertijd door ons beiden heilbotten aangeslagen en gedrild. We hebben diverse keren heilbotten het aas zien volgen. Op 1 dag kwam de eerste aanbeet binnen enkele seconden (en succesvol geland) de dag hierna duurde het wat langer toch zeker enkele minuten! Er waren perioden van weinig aanbeten en perioden van veel aanbeten. Helaas hebben we ook diverse heilbotten verspeeld, soms op spectaculaire wijze.

 

Een kort overzicht:

30 juni:

Vanaf Amsterdam via Oslo, Tromso en Hammerfest naar Hasvik. Het aanvankelijke plan was om te overnachten in het Hasvik hotel, omdat het skipperhuset vrij was konden we daar direct terecht met het voordeel dat de eerste dag vissen gelijk een volle dag zou zijn.

01 juli

Na een moeizame start begonnen de heilbotten tegen de verwachting in tijdens de kentering meer interesse te krijgen. Uiteindelijk wisten we 5 heilbotten te vangen.
P1000293P1000300

02 juli

Een taaie visserij: 2 heilbotten aan boord weten te krijgen, daarnaast hebben we nog 2 heilbotten op het allerlaatste moment verspeeld, bij het voorzichtig aan boord halen wisten deze heilbotten te ontkomen.
P1000297P1000316

03 juli

Een betere dag dan 02 juli, 4 heilbotten aan boord, 1 heilbot verspeeld doordat we beiden tegelijkertijd een heilbot haakten verder zagen we een heilbot het kunstaas tot aan het wateroppervlak volgen maar helaas wilde deze niet toehappen.
P1000330P1000411
P1000407P1000400

04 juli

Omdat het prima weer was werd besloten om verder weg te varen uit het Donnesfjord (1,5 uur varen). In een prachtige omgeving met zeehonden, bruinvissen, zeearenden, papegaaiduikers, alken en diverse andere vogelsoorten werden er 2 heilbotten gevangen: nieuw record voor Ad van 32 kg en een nieuw record voor Arjan van 50 kg. De doelstelling van een heilbot van minimaal 40 kg was dus gehaald!
P1000386P1000395

05 juli

Op deze regenachtige dag wisten we 12 heilbotten te vangen waarvan 8 stuks langer waren dan meter. De grootste betrof een exemplaar van 35 kg en ook het tweede doel was gehaald.
P1000416P1000425P1000433P1000444P1000445

06 juli

Met een lekker weertje werden er 9 heilbotten gevangen, waarvan de zwaarste 44 kg was en wederom een nieuw record voor Ad.
P1000523P1000515P1000464

07 juli

9 heilbotten gevangen, waarbij we zelfs een keer beiden een heilbot aan het drillen waren. Zwaarste van deze dag gaf flink partij en het resultaat mocht er dan ook zijn: een nieuw PR voor Arjan: 63 kg. Verder werd er een mooie heilbot verspeeld, deze ging er met een rap tempo horizontaal vandoor Marc besloot om de achtervolging met de boot in te zetten helaas volgde een lijnbreuk. Onder water is vermoedelijk de lijn door iets scherps beschadigd waardoor deze brak.
P1000448P1000537P1000544

08 juli

Een dag met 3 heilbotten van meer dan 1 meter, de grootste heilbot werd echter gemist. Na een kleine stoot werd er aangeslagen aan iets dat voelde als de bodem met als enige verschil dat er wat kleine tikken waarneembaar waren de v is voelde erg massief aan en er was aanvankelijk geen beweging in te krijgen. Na het uitoefenen van wat meer druk begon de heilbot door de slip te zwemmen en nam al behoorlijk wat lijn. Om de heilbot niet te verliezen werd besloten de achtervolging in te zetten , de heilbot zette nu echter een ongekende run in, met hoog tempo werd de spoel leger en leger gevolgd door een lijnbreuk…… We zullen nooit weten wat er hier gehaakt geweest is. Vast staat wel dat het in ieder geval erg groot moet zijn geweest.
P1000548P1000575

09 juli

Met wat minder lekker weer werden er 9 heilbotten gevangen met een nieuw PR voor Ad: 60 kg. Diverse keren kwam een zeearend gevangen Lom en koolvis ophalen, iets wat we op diverse dagen van dichtbij mochten meemaken.
P1000564unnamed (1)unnamed

10juli

De laatste (halve) visdag. In aanhoudende regen en bij een temperatuur van rond de 8 graden werd er 1 heilbot verspeeld en 1 zee donderpad gevangen.

11 juli

Terugreis naar Nederland via dezelfde vliegvelden als de heenreis (maar dan in de omgekeerde volgorde natuurlijk).

Samengevat een zeer geslaagde heilbot trip, mede dankzij de inzet en kennis van Marc. Dat de aanhouder wint geldt zeker bij het gericht vissen op heilbot.

Nogmaals bedankt Marc!

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie op “Arjan & Ad vangen 55 heilbotten. lees hier hun belevenissen.

  1. Schitterende vangsten Arjan en Ad….Top weekend en wat een vechtjassen en krachtpatsers,echt een super vissen om te vangen. Wij waren die week in het hasvik hotel en wisten die week een 5tal heilbotten te vangen tot 22kg en enkele echt grote verspeeld na lang geleden strijd.. Hopelijk kunnen we volgende jaar bij Marc ook de sensatie van een 40kg+eens ervaren… Nogmaals proficiat met jullie schitterende vangsten….
    Grts Marc Dillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *