Over Sørøya Fishing

Impressie

Ik herinner me nog steeds mijn eerste kennismaking met Noorwegen, zomer 1972 in Lillehavn vlak bij de zuidkaap. Meteen was ik verslaafd aan dit prachtige en visrijke land.Na dat ik een poosje in het zuiden gevist had is de drang ontstaan om steeds grotere vissen te vangen. Deze drang heeft me in de loop der tijd steeds noordelijker gedreven. Meestal was ik een maand of twee onderweg in Norge en viste er op alle mogelijke en soms bijna onmogelijke locaties. Zelfs tot helemaal bij de Russische grens. Na elke reis stelde ik vast dat ik steeds de meeste en grootste vissen op Sørøya gevangen had. Deze ervaring is de reden dat ik in 2005 na meer dan 30 jaar rondgezworven te hebben in Norge, besloot om naar Sørøya te verhuizen. De ongerepte natuur en de visreikdom.

image001       Wereld record kabeljauw 47kg gevangen door een van onze gasten Michael Eisele

Wat doen we.
Sørøya Fishing & Guiding verhuurt diverse accommodaties met 19ft aluminum boten aan sportvissers welke er op eigen gelegenheid op uit willen trekken. Of er kan een ganse week samen met mij op de Stella Polaris gevist worden. Deze welke samen met mij vissen logeren bij mij in het Skipperhuset en er word dan dagelijks jacht gemaakt op grote vissen.
Deze welke er zelf op uit trekken doe ik persoonlijk regelmatig informeren over de beste stekken van het moment. Dit betekent dat ik tijdens regelmatig  langs kom tijdens hun verblijf op Sørøya.
Verder regel ik hier ter plaatse alles voor de Belgische en Nederlandse sportvissers.

Gespecialiseerd in het vissen op heilbot en kabeljauw .
Niet alleen zijn we gekend voor het vangen van extreem veel kabeljauw in de +20 en +30kg klasse. Ook het vissen op heilbot is onze specialiteit. 

Zowel kabeljauw als skry kan in het noorden zeer zwaar worden. Er worden door de beroeps dan ook regelmatig exemplaren van over de 40kg gevangen en dit seizoen ( 2013) werd er eentje aangevoerd welke 182cm lang was en zo maar ff hele 80kg  woog.
Zelf ving ik in 2009 het toenmalig nieuw Europees rec met een kabeljauw van 39kg en Michael Eisele ving het voorbije seizoen bij ons het wereld record kabeljauw met een vis van zo maar ff 49kg. Verder werden zowel het Zweeds, Deens, Tsjekis, Russisch, Litouws, Zwitsers, Slovaaks en uiteraard ook het Nederlands record bij ons gevangen. Wat bewijst dat er nergens  zoveel exemplaren van over de 20 kg of zelfs over de 30kg gevangen worden als hier bij ons op Sørøya.

P1000955P1000978

Ook het vissen op heilbot behoort tot onze specialiteit.

P1030718P1000567

Heilbot is een vis die niet zomaar even gevangen word: Vandaar dat heilbot bovenaan staat op het verlanglijstje van de meeste sportvissers. Geduld, kennis en ervaring is bij het vissen op heilbot van groot belang. Zelf ben ik verslaafd aan het vissen op heilbot en vis vanaf half juni uitsluitend op deze krachtpatser. Dat maakt dat ik door de jaren heen zeer veel ervaring heb opgedaan in deze visserij. Ik ga niet beweren dat ik de beste ben, maar durf wel te stellen dat ” nergens in Noorwegen je een Belgische of Nederlandse visgids zal vinden welke je ter plaatse zoveel informatie kan verstrekken en indien je er zelf op uit trekt bijna dagelijks bij je langs komt om je techniek bij te schaven”. Niet alleen de stek, maar ook de manier en wanneer vissen is zeer belangrijk bij het vissen op heilbot. Dit is precies de reden waarom ik zo dikwijls bij de gasten langs ga om mijn kennis te delen. Wij doen er alles aan om onze gasten zoveel mogelijk de kans te geven juist die vis te vangen waar vaak reikhalzend naar uitgekeken word. Het gericht en goed op heilbot vissen is iets wat niet zomaar in een weekje geleerd kan worden, vandaar dat we onze gasten zo goed mogelijk bijstaan met onze kennis tijdens hun verblijf op Sørøya.Heb je als sportvisser eenmaal de dril van een heilbot beleefd, dan ben je verkocht voor de rest van je leven.

Uniek in Noorwegen.
Ik was de eerste Belg welke voet op Sørøya plaatste. Lang voor dat ook maar iemand in de lage landen van Sørøya gehoord had viste ik samen met zijn maatje ” wijlen Harm Nuis ” reeds op deze unieke visgronden.Ik was de man welke Sørøya op de kaart plaatste met mijn reisverslagen in de Zeehengelsport en in Beet.  Daarom kunnen we gerust stellen dat vissen met Marc als gids het beste is wat noord Noorwegen te bieden heeft.Niet een gids welke zijn info uit de diverse hengelsportbladen moet halen of er enkel in de zomer verblijft.

IMG_0216IMG_0213IMG_0217IMG_0215IMG_0218

Maar een gids welke erbij was van het eerste moment en het ganse jaar.

P1080827 DSC_4327P1080208 P1070931P1060229 P1030714 2P1010101_2_2 IMG_8978 2 P1060352

 

info@soroyafishing.com
soroyafishing@gmail.com
Of telefoneer +47 99346673

Met vriendelijke groeten,
Marc

 

Eén reactie op “Over Sørøya Fishing

  1. Ik kijk nog steeds met plezier naar de foto’s en filmpjes op je site. Binnenkort zal ene Yuri Speek wel contact met je opnemen, zijn droom is om een keer te gaan vissen op Soroya. Vandaar dat ik hem jou heb aanbevolen.Doe iedereen de groeten en hopelijk tot binnenkort.

    Met vriendelijke groeten,

    Martin Koppe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *