Sørøya 2014, John Schut & Co

 

Foto 13-07-14 om 18.34

De voorbereidingen begonnen al in september 2013 na het Heilbotfestival. Lijnen maken, shads maken enz….

11 juni:

Vertrek uit Zutphen na de traditie van haring eten gingen we richting Puttgarden. Daar de boot naar Denemarken en 150 km verder de boot naar Zweden. Een mooie lange weg door Zeden richting Finland, waar we de poolcirkel passeerden. In Noorwegen hebben we overnacht op de mooie Alta camping, die aan een mooie zalmrivier ligt.

13 juni:

04:00 vertrek vanaf de Alta Camping om de laatste 120 km richting de overtocht naar Sørøya. Daar aangekomen had Marc een lekker ontbijt geregeld in het Hasvik hotel. 11:00 uur kwamen we aan in het Havfiskesenter. De spullen klaar maken, de boten inspecteren en snel het water op. Marc gaf de mooie plekken aan waar we als eerste moesten gaan vissen op de Heilbot. Verschillende plekken af gevist, maar de Heilbot liet zich niet zien. Dit kwam waarschijnlijk door de omslag van het weer. We vingen mooie Kabeljauwen op de mooie bergjes onder water.

14 juni:

Het was weer winter geworden op Sørøya. Hetgeen we de hele week gemerkt hebben. We hadden nog nooit in de zomer in sneeuwbuien gevist, hetgeen ook weer een mooie ervaring was. De wind hield ons echter van de verre zee af. We bleven in de luwte vissen van de bergen, maar vele van onze groep vingen hun PR. Kabeljauwen tot 10kg en Koolvis van 112 cm.

Foto 13-07-14 om 18.15

15 juni:

Vandaag hebben we van de kant gevist en mooie gullen gevangen en klein spul om als aasvis te dienen voor aanstaande nacht, de wind zou dan afzwakken van 14m/s naar 7 m/s. Dus ff naar bed en rond middennacht het water op. Het blijft op Sørøya heerlijk 24 uur licht in de zomermaanden. Dus je kunt lekker gaan vissen wanneer je zin of kunt vissen.

16 juni:

We zagen collega vissers terug komen met een bak zeewolven, dus de link was zo gelegd. De aasvissen mee. Loodkoppen mee. Aasvissen op de loodkoppen gezet en heerlijk veel zeewolf gevangen. De grootste hebben we meegenomen en velen terug gezet, maar toch twee bakken vol om te fileren, waarbij mijn zeewolf 7,5 kg woog en dacht dat is een beste, ging Bert er met 7,8 kg toch nog over mijn record heen.

Foto 13-07-14 om 18.32

Verder nog mooie schelvissen gevangen en kabeljauw, De wind nam na een paar uur weer aan en zijn we terug naar het huisje gegaan.

17 juni:

Deze dag ben ik met Marc meegegaan om de Stella Polaris naar het zomerverblijf te varen, waar mooie heilbotten gevangen worden in deze periode. Het weer liet net toe om naar de andere kant van het eiland te varen, maar de vissen lieten zich niet zien. We hebben nog even op de dikke beren en grote koolvissen geprobeerd, maar zonder echt resultaat. Marc ving nog wel ene Heilbot, maar ik bleef bij kabeljauw steken.

Bij thuis komst bleek dan Bennie de zwaarste vis had gevangen van deze week. Een kabeljauw van 12 kg.

Het weer bleef ons de hele week parten spelen, maarja er is een regel; aan de natuur verander je niks en moet je erbij neerleggen. Ik zag dat enkele oude “vrienden” ook in dezelfde periode elders in Noorwegen aan het vissen waren geweest en die vingen niets groter dan gulletjes. Daarom is Sørøya ook bij slecht weer mooi om te vissen en ook nog vissen kunt vangen van meer dan 10kg.

Foto 13-07-14 om 18.23 (1)Foto 13-07-14 om 18.13

18 juni:

Deze dag zouden we weer op de heilbot gaan jagen ondanks het weer, maar tegen beter weten in zijn we er toch voor gegaan. Eric en ik hadden beide dikke runs op onze nieuwe heilbotshads, maar we kregen de vissen niet in de boot. Het gevoel is ook al machtig als je het snoer op de spoel snel minder ziet worden.

In de avond zijn we nog even met de cutbaits op jacht gegaan om het record van Bennie eraf te halen maar we kwamen niet verder dan 11 kg.

19 juni:

Deze dag hebben we gebruikt om onze spullen schoon te maken, omdat we hadden besloten om donderdag met de laatste boot te vertrekken. Dan hadden we nog de zaterdag en zondag om even bij de komen van deze mooie week met veel vis en weinig slaap. Mijn spullen heb ik bij Marc onder gebracht want ik mag samen met Eric, Bert en Dave nog een keer naar Noorwegen dit jaar om deel te nemen aan het tweede Heilbotfestival.

Marc nog bedankt voor de super service namens de groep. Elke dag komt hij met de nodige stekken en weer info of gewoon even ongedwongen een bakkie doen.

Foto 13-07-14 om 18.23

Mijn dank gaat ook uit naar Vera en Marc waar ik heerlijk heb genoten van een heerlijke maaltijd met vooraf een pannetje scampies en als hoofdgerecht bakkeljauw en maar niet te noemen versnaperingen die we genuttigd hebben. Was gewoon een super gezellige avond met vrienden en familie van Vera.

Namens onze groep bedankt voor alles

Gert, Ben, Eric, Haico, Edwin, Bert, Martin en John

Groet: John Sørøyafishing

Eén reactie op “Sørøya 2014, John Schut & Co

  1. Was een top week . Alle weers invloeden mee gemaakt . Echt een top plek voor de echte visser . Je kan ten allle tijden vissen . Het word niet donker . Dus ja . Helemaal top …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *