André Claes & Co, Sørøya 015

 

 

Na een dikke maand van voorbereidingen was het eindelijk zover.

Toon, Jos, Fons, Alex en André van de Noorse Vissers gingen hun PR verbeteren op Soroya bij Marc van Roie.

Op 7 april om 19H00’ stipt zijn we vertrokken bij Henny. Hij had er toch wat hartzeer van om niet mee te gaan. André is beginnen te rijden gevolgd door Alex en dan Jos en André weer. Hoe noordelijker we kwamen hoe meer wind er was. Het was dan ook oppassen geblazen met de Sprinter van North-Rent. Prima bus overigens en volledig uitgerust om lange en comfortabele reizen mee te maken. Ludo had dus niet overdreven.

01-2

Woensdagavond rond 17H30’ zijn we dan op de Skuleberget Camping in Docksta aangekomen. Hier hadden we het huisje Myre gereserveerd bij José en haar man. Een slaapkamer met 3 enkele bedden en in de woonkamer kon je nog 2 stapelbedden
DSCN2227

 

openklappen. Nadat we al het nodige voor de overnachting hadden uitgeladen hebben we ons verfrist en zijn aan het avondeten begonnen. Na de afwas hebben we een borreltje en een pintje gedronken om dan uiteindelijk na middernacht in onze bedden te rollen.
DSCN2228

Op donderdag om 06H30’ zijn we opgestaan en Fons heeft voor ons spek en eieren gebakken, lekker zeg.

Vandaar is Toon beginnen te rijden en dit tot in Haparanda, onze vaste stop om daar te gaan eten bij Ikea. Wel waren we er redelijk vroeg, zo rond 15H30’. De meesten hebben Zweedse balletjes gegeten en die vielen best mee. Nog wat door de winkel gestruind en toen zijn we verder gereden. We zijn onderweg nog gestopt aan de winkels van de Sami. Maar die bleken al gesloten te zijn. Opeens een lawaai en toen begon het afdak terug omhoog te gaan. Ze hadden ons gezien en deden de winkel alsnog open. Met gratis koffie en een muffin werden we vriendelijk onthaald. Met de nodige souvenirs terug op weg richting de Noorse grens niet ver van Kautokeino. De wegen waren zeer goed open en het viel ons op hoe weinig sneeuw er nog lag. In Alta hebben we nog wat getankt en zijn toen aan de laatste 120 km begonnen richting de veerboot in Oksfjord. De hele weg af te rekenen gehad met wind en sneeuwbuien, de ene bui al wat heviger dan de andere. Om 02H30’ stonden we dan eindelijk op de wachtrij van de veerboot. We hebben met zijn allen redelijk goed geslapen in de bus, dank zij de zetels die je helemaal achterover kon zetten. Tegen 08H00’ op de boot en na een rustige overtocht van 1,5 uur met een lekkere koffie erbij zijn we dan eindelijk aangekomen op Soroya. Het eiland van de grote en nog grotere vissen.

P1100713

Op 10 april stond Marc ons op te wachten aan het Hasvik hotel van Ahmed. Daar hebben we genoten van een ruim ontbijtbuffet samen met een aantal Lithouwers die ook in Breivikbotn verbleven.

Vlug naar het Skippershuset en alles uitladen en ons klaar maken om nog een halve dag te gaan vissen. Het was moeilijk om een aanbeet te bekomen maar uiteindelijk hadden we met ons vieren toch een 3-tal vissen per man. Toon had de zwaarste van deze dag, eentje van 23 kg gevolgd door Alex met een van 21 kg.

P1100708

Best grote vissen om te beginnen. Jos heeft niet lang gevist, de lange reis en de vermoeidheid zorgden ervoor dat hij zich niet helemaal lekker voelde. De wind wakkerde ook nog aan en we zijn tijdig binnen gevaren. Zoals elk jaar hebben we ons eten besteld bij de supermarkt. Vandaag was het gerookte kabeljauw met ei in botersaus en aardappelen in de schil. Héél lekker.
P1100710

Na de afwas en de nodige verfrissingen hebben we nog gekaart en met de pietjesbak gespeeld tot middernacht. Toen was ons kaarsje uit.

Op 11 april zijn we om 06H00’ opgestaan. Er was veel wind en de sneeuw- en hagelbuien wezen erop dat het niets werd voor deze dag. Dan maar foto’s en een filmpje gemaakt van de talrijke sneeuwgorzen die op de voerplek van Marc kwamen eten. Toch nog een uurtje terug slapen en daarna op ons gemak spek en eieren gegeten. Marc is nog een hele tijd gezellig komen buurten. We zijn nog naar de supermarkt gereden om wat Artic Beer te kopen want we hadden zelf maar het toegestane meegebracht. In de namiddag kaarten en een biertje gedronken. Om 17H00’ werd ons avondeten gebracht door Marc.

IMG_0164

Vleesballetjes met saus, pasta, puree en een broodje per man gingen er wel in en waren weer zeer lekker klaargemaakt.

De avond nog verder gekaart en bier gedronken, zo een visloze dag hakt wel in de voorraad.

Heel de nacht is er nog veel wind geweest maar tegen de morgen ging het al een heel stuk beter. Om 08H15’ waren we op de boot en konden we eerst in de fjord vissen. Dan zijn we verder uit de fjord gevaren op een plaats met dieptes tussen 70 en 90 meter. Daar is een hele berg vis uitgekomen. In totaal zijn er 56 grote vissen gevangen. Met voor Jos een van 18 en een van 23 kg. Nog een 14-tal kleinere kabeljauwen. De eerste keer op Soroya en al meteen een batch van boven de 20 kg is echt niet mis. Alex had als grootste er een van 22 kg en verder nog een 10-tal kleinere. Fons zijn grootste woog 19,5 kg, net niet genoeg voor een batch. Hij heeft nog een 10-tal kleinere gevangen en heel veel vissen verspeeld.
IMG_0168

 

IMG_0176

 

 

 

 

 

Toon ving er eentje van 23 kg, maar ja die is al verwend van de vorige keren. Ook had hij er nog 11 kleinere. André had een topdag met eentje van 22 kg; eentje van 24 kg en eentje van 26 kg en ook nog 11 kleinere. Welnu, die kleinere, wat heet relatief, waren toch nog vissen tussen de 8 en de 15 kg. Om 16H30’ waren we al binnen en zijn we al meteen begonnen met fileren. Na het eten hebben we nog gefileerd tot 21H30’.
IMG_0190

Ja, en dat eten was weer super met 2 grote hamburgers de man en gebakken groenten erbij met aardappelen.

Op 13 april was er minder wind maar we kregen er motregen bij.
IMG_0171

Marc is ver uitgevaren en we hebben enkele scholen bevist. Hier kwam niets groot uit en hij is dan nog iets verder gevaren. Jos had er 9 waarvan de grootste 13 kg woog. Alex ving er 7 met als zwaarste, 2 van 10 kg. Fons had er 5 waarvan de zwaarste 18 kg was. Toon had er ook 5 met als zwaarste weer een van 22 kg.
P1100678

André had er 6 met als zwaarste een mooie vis van 18 kg. Daarna is de stroming eruit gegaan en heeft de vis zich tegen de bodem laten zakken. Er kwamen bijna geen beten meer en enkel nog kleinere kabeljauwen deden moeite. Voor Jos is Marc dan langs de meeuwenrots gevaren. Jos heeft behoorlijk wat foto’s gemaakt, maar ja, als je dit voor de eerste keer ziet is het behoorlijk indrukwekkend. In de Fjord hebben we nog 3 plekken aangedaan om een zeewolf proberen te verschalken, maar deze gaven niet thuis.
P1100675

Om 16H00’ waren we al binnen en hebben eerst lekkere soep gegeten.

Daarna heeft Marc de menu van de dag gebracht. Rendier met salade met geroosterd brood. Zelf hadden we blikken, voorgekookte aardappelen bij en die hebben we even opgebakken.

Op 14 april was er zon en wolken. Wel was er een trage deining van minder dan 3 meter en Marc is dan ook 7 mijl uitgevaren. We hebben 35 kabeljauwen gevangen en 6 terug gezet.

Jos had een super dag vandaan en ving er 3 van rond de 10 kg, 2 van 14 kg, 1 van 26 kg en 1 van 23 kg. Het begon er uit te zien dat hij ons de baard af ging doen.
IMG_0230

Fons heeft er 2 van 12 kg en 4 rond de 10 kg gevangen.

Alex 3 van 13 kg en 4 van rond de 10 kg. Toon had er weer 2 twintigers bij, eentje van 24 kg en eentje van 22 kg. De rest van rond de 10 kg.

André had er 8 in totaal, met 1 van 18 kg, 2 van 16 kg en een van 13 kg. De rest van rond de 10 kg.
P1100696

Het eten was iets minder, nl, rijst met kip in een soort curysaus met wat groentjes. Wel een ijstaart als toetje en dat was ook eens lekker.

15 april zijn we vroeg vertrokken, met wel veel wind en behoorlijk geschommel zijn we weer ver geweest. Hier is dan de grootste vis van deze vakantie gevangen. Je mag het al raden, Toon had hem en hiermee verbeterde hij zij PR van 27 naar 28 kg. Het was ook nog eens een mooie en heel lange kabeljauw. 146 cm en 28 kg, volledig afgepaaid. Wat voor een vis moet dat geweest zijn als die een weekje eerder was gevangen. Volgens Marc had dat gerust een record vis kunnen zijn. Verder had Toon nog 2 kleinere kabeljauwen die terug gezet zijn.
P1100704

Jos had er toch nog 7 waarvan 2 van 10 kg en de rest minder.

Fons had er 3 waarvan 1 van 16 kg en 2 kleinere terug gezet

Alex had er 6 waarvan een van 18 kg, eentje van 15 kg en de rest tussen 10 en 12 kg.

Hij heeft ook een tijdje met de Big Bob gevist en er eentje mee gevangen. Gelukkig was dat gulletje iets groter dan de shad, anders had je niet geweten welke de aasvis was.

André had er ook 6 waarvan de grootste 20,5 kg op de weegschaal bracht. Een van 15 kg en 4 onder de 10 kg.
P1100714

Totaal waren er een 25-tal vissen gevangen.

André heeft zijn knie gekwetst en die is behoorlijk gaan zwellen. Jos had gelukkig voltaren gel bij en dat heeft André geholpen om op de been te blijven.

Avondeten met lekkere koteletten.

16 april was weer de laatste halve visdag. Om 05H30’ zijn we opgestaan. Er was een blauwe lucht en veel minder wind. Eerst gaan tanken en in de fjord was wel veel vis te zien. Er zijn daar maar enkele kleinere gevangen en Marc is terug gevaren naar de plek van de dag ervoor.

P1100708

Fons had er 2 van 10 kg. Toon ving er nog 2 van 17 kg en 1 van 10 kg. André had er nog 6 waarvan 1 van 14 kg en de rest rond de 10 kg.

Jos had er weer de meeste, 8 waarvan een van 19,5 kg, 2 van rond de 16 kg en de rest rond de 10 kg. Alex had er 6 waarvan een van 15 kg en de rest rond de 10 kg.

Al deze vis is terug gezet om nog verder te groeien.
P1100695

Tegen 13H00’ waren we terug binnen en zijn we eerst soep gaan eten. Daarna hebben we al groten deels ingepakt en al wat we konden missen in de Sprinter geladen. Ook zijn de hengels en reels zuiver gemaakt en te drogen gezet.

Ons laatste avondmaal op Soroya was Walvis. Dit hadden we nog nooit gegeten. Maar in Noorwegen is dit niet ongewoon.

17 april zijn we om 02H00’ opgestaan en hebben eerst ontbeten en boterhammen gesmeerd voor de terugreis. Met 4 zijn we dan de vis gaan inpakken in coolman boxen. Dicht geplakt en nog een grote plastic zak er rond en die dan ook weer luchtdicht gemaakt met plakband. Deze boxen in de bagageruimte van de Sprinter gezet en afgedekt met al onze drijfpakken om voor een extra isolerende laag te zorgen.

Fons had ondertussen het Skippershuset gepoetst en opgeruimd.
IMG_0204

Om 04H30’ zijn we dan vertrokken naar Hasvik om daar tijdig te zijn voor de veerboot van 06H30’ naar Oksfjord. Een koffie gedronken aan boord en alvast wat gerust voor de terugrit.

Vanaf daar heeft André gereden tot over de Noorse grens. Bij het eerste tankstation in Finland zijn we op aanraden van Marc, Stekt Roye gaan eten. Dit is gebakken forel en heel lekker.
P1100690
De rest van de reisroute is goed meegevallen, geen ongevallen of files en vrij goed weer.

Op de veerboot van Rodby naar Puttgarden hebben we nog een warme maaltijd gebruikt.

We zijn in een ruk doorgereden naar Henny in Lommel en daar waren we iets voor 21H00’ op zaterdag 18 april. We hebben de 3165 km dan ook in 37 uur gedaan.

Eens thuis was het zorg om onze bevroren vis fatsoenlijk in te pakken en in onze vriezer te leggen. Het moet gezegd dat de manier van inpakken en vervoeren in coolman’s ervoor zorgde dat de vis nog hard bevroren was.
P1100649

Nogmaals dank aan Marc en aan Vera voor deze schitterende visreis met voor iedereen weer een verbetering van zijn PR. En we hebben allen genoten van een goede verzorging en van het gezellige verblijf in het Skippershuset.

Groeten van De Noorse Vissers uit Lommel en omstreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *