Mark Hak, Sørøya 015

 

Na jaren van dubben en vissen in midden Noorwegen vorig jaar 2014 eindelijk besloten om de trip naar, een voor ons nieuw gebied, Soroya te maken. Grootste drijfveer voor een aantal van ons was eindelijk heilbot te vangen. We hebben dit jaren gepoogd en hier en daar kleine succesjes geboekt maar niet naar tevredenheid van een ieder van ons.

Een van de leuke bijkomstigheden was de voorbereiding. Omdat het gebied weer nieuw was is er weer dagen gelezen en gesproken over technieken, lokale stekken en mogelijkheden. Een van de mooie kanten van zo’n vakantie is het ernaartoe leven. Dit hebben we met z’n allen meer als voorgaande jaren gedaan. Wil graag vermelden dat zowel Marc van Roie als Eddy Maeres (Havfiske) ons veel informatie hebben verschaft. Geen vraag was teveel. Top service en adviezen, onze dank hiervoor.
unnamed (2)

Uiteindelijk na de maandenlange voorbereiding was de week eindelijk aangebroken dat er daadwerkelijk naar Soroya afgereisd moest worden. 1 groep van drie man is gaan rijden en de overige 7 man is gaan vliegen. De reis zelf was schitterend. Het Noorden van Noorwegen is werkelijk adembenemend.
unnamed (4)

De dagen voor aankomst uiteraard een paar keer per dag de windverwachting gecheckt. Deze zag er niet al te best uit (tussen de 7 en 13 m/s). Tijdens de overtocht, op vrijdag 5 juni, werd duidelijk dat er inderdaad een stevige bries en deining stond. Duidelijk dus dat we van de vrijdag niet teveel hoefden te verwachten. Bij aankomst op Soroya werden we opgevangen in het hotel en kregen we een goed ontbijt geserveerd. Na verdere uitleg van Marc en Ahmed Saab zijn we de boten gaan inpakken. De wind was nog steeds stevig maar in de loop van de middag besloten om net uit de haven toch wat te gaan proberen. We hadden immers tijdens het ontbijt van Marc gehoord dat er net buiten de haven al wat kans op (kleinere) heilbot is. Na wat zoekwerk en een paar vis loze driften vonden we een plek waar we wat beten kregen. Het weer was echt slecht maar dit gaf de burger moed om wat langer door te vissen. Ons geduld werd beloont de eerste heilbotten werden gevangen. In totaal 8 met 4 boten, zwaarste vis 11 kg. Velen van onze groep hadden nog niet meegemaakt dat er heilbotten tot aan het oppervlak achter het kunstaas aan komt. Dit samen met het “plukken” van de heilbot aan het aas en de kracht van de vis tijdens de dril maakt het zeer spannende visserij. De ontlading en opluchting aan het eind van de eerste dag was groot, zeker voor degene die nog nooit een heilbot hadden gevangen.
unnamed

Het vervolg van de trip kan ik kort zijn : iedere voorgaande dag werd overtroffen door de volgende dag. Iedere dag hebben we nieuwe stekken bevist en ontdekt. Verschillende vissen van 20 en 30 kg plus gevangen en als zwaarste vis 42 kg. Over de 110 heilbotten totaal en dit alles met 4 boten. Van te voren hadden we getekend voor 1 – 3 heilbotten per man en hadden dus nooit verwacht dat heilbot in deze aantallen te vangen zouden kunnen zijn.
unnamed (3)

Persoonlijk vind ik een van de mooiste kanten van de heilbot visserij dat deze potentieel zeer zware vis met relatief licht materiaal bevist kan worden in een omgeving die werkelijk adembenemend is. Je vist werkelijk in de “middle of nowhere” tussen diverse meeuw en alk soorten. Regelmatig zie je zeearenden vliegen. De vergezichten van de verschillende fjorden zijn te mooi om te beschrijven. Samen met de goede boten en de service van Marc van Rooie en het team van Havfiske maakt Soroya voor ons een topbestemming. Wij gaan volgend jaar terug!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *