Nipro Hengelsport groepsreis naar Noorwegen, Soroya april 2016

Totaal gevangen: Minstens 25.000kg Kabeljauw en 25 heilbotten!

groepsfoto

Dag 1, 1 april

Om 4.00u staat de grote touringcar voor van Van Diepen klaar bij Nipro Hengelsport om onze groep van 15 man weg te brengen voor onze acht-daagse vistrip naar Soroya. We hebben daar onder de hoede van Marc van Roie gevist is de Breivikfjord op Skrei.
_MG_8989Na 5 vluchten vanaf Amsterdam kwamen we om 16.30u aan in Hasvik. Daar stond ook weer een grote bus klaar om ons naar de huisjes te brengen. Helaas was een van de drie hengelkokers niet aangekomen en zouden we een tekort aan hengels hebben. Er waren voor ons drie huisjes voor drie personen en een huis voor 6 personen gereserveerd. Darius stond al klaar om ons te verwelkomen en om ons de huisjes en de boten te laten zien. Na de kleine rondleiding en uitleg van de werking van de dieptemeters en plotter was Marc ook al daar en gaf ons tips mee om op de Skrei te vissen. Ook hielp Marc ons aan een aantal hengels uit zijn eigen collectie.

Tegen 18.00u werd het eten gebracht door de plaatselijke catering. Dit bestond uit gebraden kippenpootjes en aardappeltjes. Na het heerlijke eten gelijk de hengels opgetuigd om de volgende dag gelijk van start te gaan.

Dag 2, 2 april

Iedereen was lekker vroeg wakker en na de heerlijk gebakken omelet van Sjaak konden we met de bootjes op jacht naar de Skrei. Net buiten het fjord liep een dieptegrens van 80 tot 100 meter. Op veel plaatsen was er een strook kabeljauw te zien op de diepte meter van wel 30 meter hoog. Ze liggen hier letterlijk opgestapeld.

IMG_9245

Tussen de plaatselijke beroepsvissers die daar met longliners of netten vissen, visten we met een shad van 15 tot 25 cm met een loodkopgewicht van 150 tot 200 gram. De truc was om de shad tot net boven de school te laten zakken en dan 10 tot 20 meter rustig op te draaien. Hierbij voelde je al dat de shad diverse malen werd aangevallen en de eerste dril was dan ook snel een feit. Een kabeljauw van 10 kilo kwam aan de oppervlakte deze leek op dat moment enorm. Hierna volgde al snel een kabeljauw van 15 en 20 kilo.
20160405_170006Wat zijn deze groot hier. Zodra de vissen hier de 20 kilo over gaan nemen ze een goede run en zorgen voor een mooie dril. Je voelt eerst een flinke tik op de hengel, vervolgens loop je helemaal vast en na het zetten van de haak voel je bijna de vis denken hier klopt iets niet. Deze runt vervolgens tussen de 20 en 30 meter naar beneden. Wat een gave dril is dit. Al vrij snel vingen we een 24, 28 en 33 kilo vis. Deze laatste was 143cm. Op dat moment dachten we: als we nu al zoveel dikke vissen vangen, wat moet dat dan worden deze week.
IMG_886720160405_153939Qua weer was het ook super! Strak blauwe hemel en een matige wind uit het zuid-westen. Er was een mooie vloedstroom in de morgen en net voor de middag was de kentering zodat we ‘s middags een goede ebstroom hadden. We hebben de hele dag goed kabeljauw gevangen en de tellen kwam voor ons drieën boven de 60 stuks uit met een gemiddelde van 15 kilo.
IMG_0021John Beun viste op een andere boot en had ook heel veel gevangen met als bonus een 30plus kabeljauw erbij.
_MG_9036Tegen 18u weer terug want het avond-eten werd weer keurig bij de huisjes afgeleverd. Dit keer stond er een soort rendierstukjes in saus met rijst. Ook weer erg lekker. Na het eten weer de hengels nakijken en alle voorslagen vernieuwen. Dit is zeker geen overbodige luxe want met zoveel grote vissen krijgt het materiaal flink op zijn donder. Qua hoofdlijn voldoet hier een 20/00 dyneema van goede kwaliteit met een voorslag van 80/00 en 80 lbs. We visten met de nieuwe Daiwa Evo Tournament 8 braid. Dit is deze visserij echt een toplijn! We hadden ook een aantal molens gevuld de gekleurde versie die om de tien meter van kleur veranderde en om de meter een marker streepje. Zo kon je precies zijn op welke diepte de meeste aanbeten van grote vissen kwamen.
_MG_9159

Er kwamen diverse mede vissers naar ons huisje om onder het genot van een borreltje na te praten over deze fantastische visdag. Een paar man onder ons wisten ook nog heilbot te vangen wat eigenlijk helemaal niet normaal is voor de tijd van het jaar.

Ook Marc kwam weer even langs om onze verhalen aan te horen en ons te voorzien van extra tips.

Dag 3, 3 april

De 2e visdag hadden we eigenlijk gelijk besloten om weer op de grote gullen te jagen. We hadden een mooi puntje gevonden waar we veel dikke vissen vingen. Omdat we daar veel vingen had ik besloten om de hengel met de Waterwolf onderwatercamera te laten zakken. Ik voelde al snel diverse aanvallen op de shad en een mooie vis werd gehaakt.
IMG_8875

 

Snel weer laten zakken en ook nu weer kwam er een mooie vis boven. Na later bleek bij het kijken van de film was het op 60 meter al goed donker en was de shad al bijna niet meer te zijn. Wel zag je veel schimmen en aanval pogingen op de shad. Deze dag vingen we weer veel kabeljauwen waarvan een zeker 10 boven de 20 kilo.
IMG_0032Weer tegen 18u terug in de haven met de sterke verhalen van de andere mannen. John Beun wist een heilbot te vangen van 123cm en 25 kilo. Hiermee stond het heilbot record van onze groep op scherp. Ook andere jongens wisten veel kabeljauw en een aantal heilbotjes te vangen.
Heilbot 103cmOp het menu stond nu de handgemaakte gehaktbal met groente. Dit is de specialiteit van de plaatselijk cateraar en was ook erg lekker. Aansluitend weer de hengel-check en het praatje met Marc zodat we weer goed van start konden.

Dag 4, 4 april

De wind was deze dag behoorlijk aangetrokken en besloten op heilbot te vissen. De techniek was niet anders om de shad helemaal naar de bodem te laten zakken en helemaal naar de oppervlakte binnen te draaien. We maakten een rustige drift op 40 meter water. Hierbij kon ik mijn shad volgen op de dieptemeter, helemaal tot op de bodem en weer naar boven. Tot drie keer aan toe zag ik op de dieptemeter een heilbot volgen tot 10 meter om vervolgens weer naar de bodem te zwemmen. Mijn vader Nico wist een leuk heilbotje te vangen van rond de 60cm en niet lang erna dook er een grote heilbot van rond de 130 op mijn shad. Na een paar runs was deze klaar om te landen maar na de eerste poging om deze te gaffen werd deze erg boos en dook hij weer naar de bodem. Hierbij raakte hij los van de haak en was de vis verspeelt.
Pa heilbotOok nu weer de hengel met de Waterwolf camera mee. Na deze ingeworpen te hebben kon ik de camera en de shad ook weer mooi volgen op het scherm van de dieptemeter. De heilbot was erg nieuwsgierig en volgde iedere keer de shad tot halverwege. Niet veel later werd de shad vol gegrepen en wist ik een mooie heilbot van 103 te landen. Het beeld van de camera was goed gelukt en heeft prachtige beelden van de aanbeet gemaakt.

Na dit avontuur en tijdens de kentering naar het diepere water op zoek naar de biggetjes. We vonden een super mooi puntje met veel dikke vissen. Jan ving een dikke vis van 28 kilo, mijn vader en ik vingen bijna gelijk twee vissen van rond de 25 kilo. In een tijd van een paar uur vingen we meer dan 10 vissen boven de 20 kilo. De wind trok flink aan en zijn aan het einde van de middag rustig terug gevaren naar de haven. Wederom weer een prachtige visdag.
_MG_9076
20160406_120816

Deze dag stond er lamsvlees op het menu wat ook weer zeer smakelijk was.

Omdat Nipro op 4 april zijn officiële jubileum vierde, kwam iedereen samen in ons huisje en hebben we daar een gezellig feestje gevierd. En iedereen was even enthousiast over de fantastische vangsten, het uitzonderlijk goede weer en sfeer.

 

Dag 5, 5 april

Het plan was om eerst op de heilbot te proberen en daarna weer op de kabeljauw. Na een aantal driften en weinig aanbeten besloten we de tactiek te veranderen.

Weer op jacht naar de grote kabeljauw. Eerst weer naar de inmiddels bekende plek waar we veel vissen tussen de 10 en de 15 kilo wisten te vangen. Nu is het echter de truc om de vissen boven de 20 kilo te vinden die vaak met een koppeltje bij elkaar liggen op het einde van een school vis. Na een stukje varen en zoeken schreef de dieptemeter veel dikke strepen boven een school vis. Na de eerste shads te laten dalen kwam al snel een dikke vis boven. De ene dikke vis na de ander kwam boven en hier leek wel geen einde aan te komen. De grootse was een kabeljauw van 148 met een gewicht van 28 kilo. Ook Jan en mijn vader vingen mooie vissen boven de 25 kilo. Het weer was weer prachtig en de wind zwakte lekker af zodat een mooie rustige drift maakten op rustig ebstroompje. We waren zo mooi aan het vissen dat we niet konden stoppen. We kwamen dan ook dik na zessen terug in de haven. Wederom een topdag. Op de boot van Sjaak was het ook erg goed. Zij wisten 3 vissen boven de 30 kilo te vangen en veel boven de 20 kilo.IMG_9210

Op het menu stond gerookte en daarna gekookte kabeljauw. Dit was weer voortreffelijk. Ook Marc kwam weer even langs om te horen of alles naar wens was en de dag door te spreken.

Dag 6, 6 april

De wind was behoorlijk toegenomen en besloten op heilbot te vissen voorbij het vliegveld bij Hasvik.

We hadden een mooie zand/grind plaat gevonden van 35 naar 45 met diep op een afgrond naar 100 meter. We maakten een lange drift een kregen veel aanbeten. Na een paar uur vissen en schuddend door de hoge golven wisten we er niet een te haken. Toch maar het besluit genomen om op kabeljauw te vissen op de noordelijke puntjes waar al eerder die week goed gevangen was. We wisten een paar vissen te vangen maar de grote kwamen niet aan boord. Ook de wind werd sterker en besloten weer rustig terug te varen naar de haven. Tijdens deze toch voeren we langs een meeuwen kolonie waar duizenden meeuwen aan het broeden waren. Wat een prachtige ervaring was dit! De dieptemeter gaf 40 meter aan, wat de heilbot diepte is. En wat doe je dan, de shad overboord en proberen een heilbotje te vangen. Al snel kregen we alle drie mooi aanbeten maar weer geen heilbot is de boot. Wel vingen we op het einde van de drift een paar mooie gulletjes. Dit was voor ons een mindere visdag.
IMG_0059

Terug in de haven bleek het voor de meeste een topdag. Naar het bleek was het ochtendtij goed voor de kabeljauw en afgaande middagtij goed voor de heilbot.
IMG_0060

Op het menu stond een soort rundvlees blokjes in saus met groente.

Het weerbericht voor de laatste visdag was niet zo best. Windkracht 7 met sneeuw.

Dag 7, 7 april

Het weerbericht was goed voorspeld en de sneeuwstorm loeide om het huisje en door het fjord. Dit was het goede moment om al het materiaal op te ruimen en schoon te maken. Het was ook nodig om een aantal koffers in te pakken en deze alvast naar de luchthaven in Hasvik te brengen. Omdat we vanaf het eiland vliegen met een klein propeller vliegtuigje is de bagage ruimte beperkt en is er een kans dat de extra bagage achter blijft. Rond twaalf klaarde het weer helemaal op een begon het bij Sjaak, mijn vader en Jan het toch weer te kriebelen om even op de heilbot te proberen.
IMG_9256De hengels werden weer opgetuigd en de mannen voeren weer uit naar de stek bij de meeuwen kolonie. Inmiddels kwam Marc mij ophalen om samen naar de luchthaven te rijden om acht koffers in te checken die dan alvast naar Tromso werden gevlogen. Ook dronken we nog even een bakkie koffie in het Bigfishadventure camp.
IMG_9257Dik na zessen kwamen de uitgevaren bootjes weer terug in de haven. Wederom allemaal blije gezichten met mooie vangst verhalen. Met als klap op de vuurpijl een mooie heilbot van Jan van 1.55 meter en 57 kilo.
heilbot Jan grHiermee ving Jan de grootse heilbot van de week en de enige die de 50 kilo batch van Marc in ontvangst mocht nemen. Wat een mooie afsluiter van de week was dit.

In totaal zijn er door onze groep 5 kabeljauwen boven de 30 kilo gevangen en meer dan 100 kabeljauwen boven de 20 kilo. Daar bovenop nog 25 heilbotten. Als dit geen topweek was!?

Het materiaal wat over het algemeen is gebruikt en wat prima functioneert is:

Voor kabeljauw en heilbot met lichte stroom en wind, een spinhengel 2,40m en werpgewicht van 130-150 gr met molen of reel.

Qua shads is veel goed zolang de schoepstaart goede actie geeft. Het is ook altijd goed om eerst even te testen om te kijken welke actie de shad geeft als je hem door het water haalt. Hiermee kan je goed bepalen met welke snelheid te moet binnen draaien.

Op het moment dat de wind of stroming toeneemt is een spinhengel van 180-285gr raadzaam zodat je betere controle hebt over je shad met zwaardere loodkop. Zelf viste ik veel met de W4 Monster van Westin met een Daiwa reel. Echt top combinatie. Ook de spinversie van Westin werkte erg goed voorzien van een Daiwa Saltiga 5000. Al deze waren voorzien van een 20/00 8-braid van Daiwa.

De shads die er deze week bovenuit staken waren de Wildeye shads van Storm, de natural shads van Fox, Fiiish Black Minnow en de Mc Pike van Swartszonker. Ik had zelf het idee dat de kleur van de shads niet uitmaakte. Iedereen had wel zijn eigen top kleur en dat varieerde van Roze, Blauw en Salt & Pepper.

’s Avonds weer gezellig met elkaar na praten en Marc kwam nog even langs om aan iedereen de 20 kilo batch uit te reiken en aan 4 man de 30kg batch en Jan de 50 kilo batch.
IMG_1434We hebben deze week zeer veel gehad aan de tips van Marc van Roie en zou Marc dan ook zeker aanraden mocht je er aan denken om een keer het Soroya avontuur te willen beleven. Je kan Marc vinden op soroyafishing.com

Dag 8, 8 april

De bus stond alweer om 5.00 klaar voor vertrek naar de luchthaven. Het was erg goed geweest om een gedeelte van de bagage een dag eerder in te leveren want het ruim was maximaal gevuld met bagage en de lokale post. Tijdens de vier vluchten op terug weg naar huis werd de groep in tweeën gesplitst en na lange tussenstop van 6 uur in Olso kwam de groep weer samen om vervolgens met zijn allen weer naar Amsterdam te vliegen. In Amsterdam stond de bus van van Diepen alweer klaar voor het laatste stukje naar huis. Wij kunnen met zijn allen terug kijken naar een fantastische week met gigantische vangsten.

 

Richard Pronk

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *