Mark Hak & Co vangen circa 200 heilbotten!

Na weken praten en voorbereiden was het 28 mei dan eindelijk zover, de reis naar Soroya 2016. Na de topervaring van vorig jaar, +/- 120 heilbotten, was het in 2015 snel besloten om dit jaar terug te gaan. Visserij is ongekend en onze ervaring is dat des te vaker je naar dezelfde plek terugkeert des te beter wordt de stekken kennis en dus de visserij. Dit is in 2016 ook uitgekomen. Uiteraard zijn dezelfde technieken gebruikt en zelfde stekken bevist maar zoals het plan en de voorbereiding was zijn er ook nieuwe technieken gebruikt en nieuwe stekken bevist.

 

Aankomst op Soroya 29 mei in de avond met de laatste ferry. 30 mei de eerste visdag. Omdat de zee als een spiegel was besloten we om de open zee op te gaan (heilbot is dichter bij de kant met wind zeer goed te vangen) op zoek naar kabeljauw. Kabeljauw hebben we gekregen. Na verschillende punten afgevist te hebben vonden we halverwege de dag de grote scholen kabeljauw. Ongekende hoeveelheden, het sonar scherm werd dik gevuld door deze scholen. We visten met relatief licht materiaal op 80-100 M1 water. Talloze 10 kg + vissen verschillende vissen tot de 15 kg en enkele tot 18 kg. Grotere vissen waren reeds afgepaaid. De kleinere, voor zover je daar in Soroya over kan spreken, dik en nog niet afgepaaid. Met 12 lbs stokken en zo licht mogelijke shads topvisserij! We vielen zowel qua weer als vangst met onze neus in de boter.
IMG_0229IMG_213

 

De 2e visdag (30 mei) gevist waar we voor naar Soroya komen, heilbot! Door de pittige wind hebben we relatief dicht in de buurt van de haven gevist. Enorm veel heilbot beten en talloze kleinere vissen gevangen. Als je het materiaal aanpast aan, de verwachte maat heilbot, enorm leuke visserij.  Aan het eind van de dag zagen we om de hoek van de haven grote zwermen meeuwen in en boven het water. Aangekomen ontdekten we in eerste instantie onder de aasvis grote scholen kabeljauw (tot 8kg) en veel kleinere koolvis. De aasvis verplaatste zich snel. Na 3 keer de meeuwen gevolgd te hebben vingen we ineens verschillende kleinere (tot 70-80cm) heilbotten. Deze vissen grepen het aas tussen de kabeljauwen en niet ver onder het water oppervlak. Topvisserij met licht materiaal!
IMG_0094

Door de stevige wind op de 3e visdag (1 juni) besloten we om gericht op de zeewolf te gaan vissen. Geen van ons 3-en had, ondanks dat we al jaren in Noorwegen komen, deze soort eerder gevangen. Geen top sportvisserij maar leuk om op de lijst te hebben. We hebben er deze dag in totaal 16 gevangen. De grootste vissen rond de 7 kg. Wederom een topdag en dik tevreden.
IMG_0211De 4e dag stond in het teken van aankomst van de 4e persoon. Deze kwam halverwege de middag aan op Soroya. Vanwege de aankomst en de wederom pittige wind hebben we in de ochtend rondom de haven wat gerommeld op kleinere heilbot. De hoeveelheid aanbeten en kleinere vis in dit gebied is voor ons ongekend. Na aankomst van de 4e persoon zijn we door de wind niet veel verder weg gegaan. Binnen het uur stond de nieuwe gast met een tot in het handvat kromme stok te drillen. Resultaat: heilbot van 25 kg. Voor het mooie was dit materiaal aan de lichte kant. Dit is altijd een afweging, als we weten dat er in een gebied veel kleinere vis zit kiezen wij er voor om licht te vissen. Uiteindelijk heb je dan veel meer plezier met de dril van de kleinere vis.  Het risico is altijd aanwezig dat dit verkeerd uit pakt want de grotere vis is ook daar aanwezig.
IMG_0006De 5e dag kwam de rest van de groep aan. Na ontbeten te hebben in het Hasvik hotel moest er uiteraard gevist worden. De wind was nog steeds behoorlijk aanwezig waardoor we niet te ver weg wilden. Niet de grootste maar wederom talloze heilbotten gevangen.
IMG_0199IMG_0146De 6e dag was de wind behoorlijk minder waardoor we de wat verdere stekken konden bereiken die we in 2015 ook bevist hadden. De visserij was anders als vorig jaar. Niet iedere stek was gelijk maar aan het eind van de dag stond de teller met 4 boten toch rond de 50 heilbotten. Veel mooie vissen van 1.00-1.20 cm. Ongelofelijk wat er rondom Soroya aan vis rond zwemt.
IMG_0103De 7e dag uitgetrokken om nieuwe stekken te ontdekken. Uiteraard is dit zoeken maar de voldoening als er vis wordt gevangen op, voor ons, nieuwe stekken is groter dan iedere keer dezelfde stekken af doen. Mooie vissen tot 25 kg werden gevangen. Aan het eind van de dag nog even de beste stekken van de dag ervoor afgedaan, ook hier vingen we gelijk weer heilbot.

IMG_0170 Ook deze dag schatten we dat er rond de 50 heilbotten zijn gevangen. Als ik dit zelf niet mee had gemaakt zou ik het moeilijk geloven. Het is ook niet zo dat er de hele dag door wordt gevangen. De aanbeten en felheid van de vis is echt stroom gevoelig.

IMG_0213IMG_0201IMG_0181De 8e dag werd uitgekozen om wederom op de zeewolf te gaan vissen. De meesten van de latere groep hadden deze ook nog niet op de lijst staan. Resultaat was wederom dik. Totaal werden er over de 50 zeewolfen gevangen op diverse stekken. Iedereen dik tevreden.
IMG_0228IMG_0118Na de rustige 8e dag ( je gaat het heilbot vissen echt wel voelen na een paar dagen) werd er besloten om wederom nieuwe stekken af te doen. De boten werden opgesplitst in twee groepen. De ene groep was deze dag niet echt succesvol en was redelijk op tijd terug. De groep waar ik zelf bij was ging het beter af. Na wat zoeken werd er besloten om dieper richels en platen af te vissen. In eerste instantie werden er alleen mooie kabeljauwen (tot 13 kg) gevangen. Niet eerder vermeld maar de gehele week hebben we tijdens het heilbotten veel mooie kabeljauw gevangen. Deze was in tegenstelling tot vorig jaar massaal dicht tegen het eiland aanwezig. Nadat we een aantal driften hadden gedaan kreeg ik zelf een enorme dreun op mijn hengel. Het was gelijk duidelijk dat dit een ander kaliber vis was dan we eerder in de week vingen. Vis bleef gaan en materiaal leek te licht (12 lbs met 30 lbs draad) om de vis boven te krijgen. Meerdere malen tijdens dit gevecht heb ik gedacht dat ik de vis niet boven zou krijgen. Na ongeveer een half uur zagen we de vis voor de eerste keer. Tegen beter weten in hopend dat de vis niet nog een keer terug zou keren maar de bodem werd gepoogd om de vis in de bek te gaffen. Zodra de vis de gaf tegen z’n bek aan voelde tikken ging deze met een noodgang terug naar de bodem. We waren inmiddels al tevreden dat we de vis in ieder geval hadden gezien. Na 10-15 min lag de vis uitgeteld naast de boot. Deze keer werd de vis netjes in de bek gegaft zodat deze na onthalen terug kon worden gezet. Vis bleek 1.60m1 lang te zijn, Marc van Roie gaf aan dit een vis van rond de 65 kg moet zijn geweest. Na foto’s werd de vis ongehavend terug gezet. Hierna werd nog een dikke vis verspeelt en zijn er een aantal kleinere gevangen. Meer dan tevreden keerden we aan het begin van de avond terug naar de haven.
IMG_0010De gehele groep bestond uit 10 personen, waarvan 1 geheel nieuw op Soroya en voor deze trip nog geen heilbot op de lijst. Deze persoon was nog niet klaar met vissen en had ook nog geen vis boven de 10 kg gevangen. Er werd besloten om met 1 boot om 1 uur ’s nachts te vertrekken. Deze nachttrip werd beloond, een vis van rond de 35 kg en een vis van rond de 25 kg. Dik tevreden!

De 9e dag stond in het teken van inpakken, schoonmaken en klaar maken voor de terug reis. Tussendoor hebben we nog een hengeltje vanaf de kant uitgegooid. Als afsluiter werden hier nog een aantal mooie schollen gevangen.
IMG_0002Op de 10e dag, donderdag 9 juni zijn we in de vroege ochtend vetrokken. Resumerend hebben we tussen de 150 en 200 heilbotten gevangen, waarvan verschillende boven de 20 kg, 1 van rond de 35 kg en 1 van rond de 65 kg, verschrikkelijk veel kabeljauw en rond de 75 zeewolfen waar de zwaarste vissen rond de 8 kg zaten.  Samen met de uitstekende service van het big fish adventure team en waardevolle tips en service van Marc van Roie was deze tijd wederom meer dan geslaagd. Wij komen volgend jaar wederom terug!
IMG_0466Thanks,

Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *