Team Aquarius, Sørøya Hafviskesenter 22 juli – 29 juli 2016

IMG_20160726_033053187_TOP

Pieke, Jurre, Harm en Herman

Na een succesvol verlopen week vissen op Sørøya in mei 2015, werden onderweg naar huis in het vliegtuig al de plannen gesmeed voor een nieuw avontuur. Tijdens het vissen in mei 2015 werd al snel duidelijk dat heilbot als top predator toch wel de meest aansprekende vissoort is die in Sørøya rondzwemt. De reden is dat de manier van vissen redelijk actief is, op plekken die goed bereikbaar zijn op dieptes van 10 tot 60 meter (bij het vissen op roodbaars zit je al gauw over de 200 meter diepte met een bonk lood van rond de kilo). Verder kunnen de heilbotten op Sørøya belachelijk groot worden tot over de 300 kilo, dus de kans op het vangen/haken van een monster is altijd aanwezig. Als laatste is de heilbot ook een geweldige vis om te eten, al is het natuurlijk zonde om grote vissen (boven de 120 cm), welke ruim 10 jaar oud zijn te slachten. Gelukkig zijn er ook genoeg kleinere exemplaren te vangen (boven de minimale 80 cm) die uitermate geschikt zijn voor consumptie. Echter gaat het in de eerste plaats om de sport, want het slachten van zo’n mooie vis is toch best zonde, dus neem nooit meer mee dan je zelf nodig hebt.
Na een korte discussie stonden wij uiteindelijk op 21 juli met zijn vieren op Schiphol met uiteraard veels te veel bagage. Door de ervaringen in mei 2015 waar wij toch al 14 heilbotten vingen, wisten wij iets beter welke materialen wij nou nodig hadden voor het gericht vissen op grote heilbot. De aller belangrijkste tip die wij hier kunnen geven is, luister naar Marc van Roie! Weet je niet zeker welke hengel, molen, lijn of kunstaas geschikt is voor heilbot, schroom dan niet om Marc te benaderen. Kom je met de verkeerde spullen of te licht materiaal naar Sørøya, dan is er een grote kans dat de vis van je leven de lijn/hengel/molen breekt. Jij zal namelijk niet de eerste zijn waarbij dit gebeurd. Voor het vissen op grote kabeljauw tot 20 kilo kan je gebruik maken van een zware spinstok (voor snoek), maar bij heilbot komt heel wat meer kijken. Zelf visten wij met een variatie aan hengels, van Penn TRQ’s, Westin Popping en savage gear custom boat allmaal 30-50 ponds hengels, maar relatief licht omdat je er toch de ganse dag mee moet kunnen werpen. Als molens hadden wij vanStaal, Daiwa Saltiga en Fin Nor offshore. Jurre had een nieuwe Penn Sargus en Penn halibut regiment 30Lb meegenomen welke toch een prima molen en hengel had moeten zijn, maar helaas heeft de Sargus het einde van de week niet gehaald, althans de lagers niet. De molen was niet goed bestand tegen spatwater en na 6 dagen non stop vissen was het gedaan met de molen. De Penn Halibut Regiment, is een hengel met veel top actie waardoor je redelijk veel gevoel hebt bij het wegzetten van je kunstaas. Echter buigt de rest van de hengel nauwelijks mee bij het drillen van een vis, waardoor er een hele rare knik in de hengel komt die het doet lijken of hij elk moment kan breken. Zelf hebben wij dit niet meegemaakt, omdat er op die hengel nu eenmaal geen grote vis is gehaakt/gevangen. Verder zijn de ogen op de hengel extreem klein, wat een probleem vormt met je dikke 80 ponds leader. Dit bewijst maar weer dat het verstandig is om iets meer te investeren in kwaliteit, alhoewel een Halibut Regiment (180 euro) en Sargus (100 euro) ook niet al te goedkoop zijn.
Van Marc hebben wij begrepen dat 95% van zijn klanten met eigen vervoer naar Sørøya afreist, maar wij besloten bij een gebrek aan vakantiedagen om weer met het vliegtuig naar Sørøya af te reizen. Hiervoor was het noodzakelijk om 1 nacht tijdens de heenreis op Tromso te verblijven. Hier zijn wij uit eten geweest (wat niet duur is mits je van het bier af kan blijven) in een restaurant in het centrum genaamd Arctandria. Op het menu stond, walvis carpacio, zeehond carpacio en walvis steak. Met name het laatste is echt verschrikkelijk lekker! De steaks komen van Minke whales, welke in overmaat voorkomen in Noorwegen, dus nee je eet geen beschermde diersoort of wat dan ook en ik zou niet weten waarom het zieliger is dan het slachten van een koe of ander dier, maar dat ter zijde.
IMG_20160721_214225290Minke whale steak

Volgende ochtend stonden wij om 6:30 op het vliegveld in Hasvik waar wij werden ontvangen door marc zijn maatje Hans. Wij zaten net als vorig jaar in het Havfiskecenter van Darius, welke samenwerkt met Marc. Er was al een huisje leeg dus wij hadden geluk en konden direct onze spullen uitpakken en de boot instappen om te gaan vissen. Het weer was fantastisch met zon en geen wind, dus stonden wij al gauw in t-shirt en slippers te vissen. Darius had ons snel wat plekken gegeven waar wij de vis konden verwachten. Het werk zo, jij zegt wat jij wilt vangen (Roodbaars, heilbot, zeewolf, koolvis, lom, schelvis, kabeljauw enz.) en Darius en Marc geven aan waar jij deze kan verwachten en geven je ook tips hoe je moet vissen. Hoe beter je luisterd en oplet hoe groter de kans is dat jij ook gaat vangen wat daar beneden rondzwemt en geloof ons, die tips zijn goud waard. Wij hadden gevraagd of er grote koolvis in de buurt zat en of er heilbot gevangen werd. Koolvis zat onder de meeuwen die aan het azen waren en heilbotten zat op specifieke zandplaten. Eenmaal uit de haven gevaren zagen wij direct al meeuwen duiken dus begonnen wij aan onze eerste drift en zeker niet zonder succes. Wat een belachelijke hoeveelheid vis zit er toch in de fjord.
DSCN4335Vis nummer 1 onder de meeuwen vandaan
DSCN4340Grote koolvis vlak voor de haven
DSCN4353Koolvis en kabeljauw op dezelfde stek
DSCN4363Er zat genoeg vis in de Fjord!

Na enige tijd door gebracht te hebben onder de meeuwen was het tijd voor het echte werk, op naar de heilbot stekken buiten de fjord. We hadden de onderwaterberg die Darius had aangewezen al snel gevonden, maar de juiste drift maken was een ander verhaal. Dit resulteerde dus ook in een magere sessie met twee kleine botjes. Bij terugkomst had Darius op onze visfinder gekeken en kwam met de opmerking dat wij de verkeerde kant van de berg hadden afgedrift, hij had gelijk even een waypoint in de fishfinder gezet, zodat wij het de volgende keer niet konden missen! Wij waren alleen terug gekomen om wat te eten en meer benzine te halen en het was fantastisch weer om naar de roodbaars stekken te varen, wat ongeveer een uur varen is. Deze week werd hier een roodbaars van 9,25 kilo gevangen. Wij hadden echter niet dat geluk en vingen ze van 1-2 kilo, maar deze zijn gelukkig net zo lekker!
DSCN4374Roodbaars 2kg
DSCN4370Sørøya in de nacht op weg naar de roodbaars stekken
20160723_070624Kistje roodbaars voor thuis

IMG_20160723_073136627_HDR Het fileerteam.

Van roodbaars blijft maar 1/3 aan filet over, de rest is helaas kop en graat.
Naast gevist werd er ook goed gegeten!
20160726_230744Jurre bij zijn rookton
20160726_230803Gerookte heilbot en makreel
IMG_20160724_134110249Kibbeling van heilbot en lom
IMG_20160722_212357075Gezellig barbequen
IMG_20160724_242521664Verse Roodbaars van de barbeque met champagne omdat de eerste grote heilbot was gevangen

Aangezien het altijd licht is tussen mei en augustus, duurde het niet lang voordat wij weer boven de heilbot stek ronddreven. Dit keer met aanzienlijk meer succes. Pieke haakte de eerste grote heilbot welke er als een gek ervandoor ging.
DSCN4408Heilbot 134cm 30kg

We kregen de stekken steeds beter door en naar verloop van de dagen volgde er steeds vaker aanbeten van heilbotten.
DSCN4435Heilbot 132cm
DSCN4443Heilbot 136 cm

De sessie die hierna volgde (we praten in sessies en niet in dagen, omdat je zowel snachts als overdag kan vissen), resulteerde in een enorme dreun op Harm zijn hengel. De vis nam direct lijn en wij moesten volgen met de boot om boven de vis te kunnen blijven. Al gauw was duidelijk dat dit een ander formaat vis was dan de vorige. De vis was moeilijk van de bodem te krijgen en zodra dit wel lukte ging hij zonder moeite weer terug de diepte in. Oorspronkelijk viste wij op een plateau van 50 meter diep, maar al snel zaten we richting de 100 meter. De boot stond recht boven de vis, dus er was geen gevaar van het doorschuren van de lijn. Na verloop van tijd was het tijd om de andere ook mee te laten helpen met het naar boven krijgen van deze vis en zo stonden wij allen om de beurt hangengd in de Penn TRQ, welke af en toe flink door moest buigen.
DSCN4455De dril van een grote heilbot is spectaculair

Na ongeveer een half uur pompen lukte het om de heilbot bij de boot te krijgen. Vooraf hadden wij al gelezen dat het verstandig was om vissen van boven de 60kg niet in de boot te tillen voor de veiligheid van de vis en ook voor jezelf. Als een kleine heilbot gaat klapperren in de boot merk je pas hoe ongeloofelijk veel kracht er in zo’n beest zit. Een vis van 100 kg kan makkelijk een arm of been breken. Wat ook kan gebeuren is dat je boot het water in kantelt omdat het gewicht van de heilbot op 1 kant van de boot terecht komt. Toen wij de vis eindelijk zagen wisten wij gelijk dat wij op de foto wilde met dit monster, maar ook dat die natuurlijk weer netjes terug gezet moest worden. Er werd een kleine gaf netjes in de hoek van de bek geplaatst en geprobeerd om met twee man de vis over de reling te slepen. Dit faalde direct hopeloos, daarna werd geprobeerd om met 2 man aan de gaf te trekken terwijl de derde de vis aan de kieuwdeksel pakte. Dit lukte beter en we kregen hem bijna in de boot, maar net niet helemaal, daarvoor was nummer vier ook nodig, en zo gleed de heilbot de boot in. Na kortstondig gejuich werd alles zo snel mogelijk in gang gezet om de vis levend te houden. De enkele haak werd snel verwijderd en 3 man gingen voor in de boot zitten voor de foto. Met vereende kracht werd de heilbot op schoot gelegd en werden er snel een paar plaatjes geschoten. Na meting bleek de heilbot 190cm lang te zijn, wat een monster! Met vier man werd de vis weer in het water getilt en uiteraard was iedereen bezorgd of de vis wel weg zou zwemmen, maar gelukkig had hij geen enkele moeite en zwom hij met krachtige slagen terug de diepte in. Wat een vis!
DSCN4492Heilbot 190cm
DSCN4478Geschat gewicht door Marc over de 100kg

Deze sessie was pas net begonnen toen wij deze heilbot vingen en wij waren een uur verder toen iedereen weer een beetje bedaard was en we weer gefocust konde vissen. Al snel volgde er meer heilbotten van een wat normaler formaat.
DSCN4497Heilbot 126cm

Ook komen er soms mooie kabeljauwen boven. Vooral in de buurt van richels of rotsen kan je er vaak een verwachten.
DSCN4507Leuke kabeljauw van 115cm
DSCN4509Kabeljauw 99cm
unnamedHeilbot 125cm 25kg

Er werd ook gevist met dood aas wat resulteerde in een hele mooie heilbot voor Herman. Er werd geprobeerd de vis met een lasso om de staart te vangen, maar na 4 mislukte pogingen waarbij de vis elke keer weer terug dook naar de bodem en Herman zijn rug op springen stond werd toch maar de gaf gebruikt. Gelukkig werd de vis zonder problemen geland en vrij gelaten.
DSCN4521Op een na grootste heilbot van de trip 148cm 50+kg

Tweemaal toe waren er ook dubbel hook-ups van voornamlijk kleinere exemplaren
DSCN4548Dubbel hook-up heilbot

Uiteraard zijn niet alle gehaakte heilbotten gevangen. Pieke had moeite met zijn licht groene Daiwa 8-braid 25kg lijn, welke in principe niet zou breken. Helaas ging dit tot twee maal toe wel mis waarbij in ieder geval 1 hele grote heilbot gemist werd. Andere lijnen waarmee gevist werd waren de WFT 39kg en 69kg (69kg is achteraf te zwaar) en de Daiwa J-briad 25 en 40kg. Uiteraard werd er niet meer gevist met de 8-braid, maar het kwaad was al geschied. Nogmaals als je advies wilt moet je Marc emailen.
Vissen is verden een vermoeiende bezigheid, vooral na meer dan 24 uur op het water begint de vermoeidheid er toch wel in te hakken. Na een week levert dat mooie plaatjes op
20160728_090703Slapend achter het stuur is erg gevaarlijk..
IMG_20160728_112247911Slapend vissen behoort blijkbaar ook tot de opties op Sørøya
IMG_20160726_135615636Jurre doet het ook niet meer zo goed

IMG-20160728-WA0023 En zelfs Pieke moest eraan geloven

Los van de heilbotten werd er ook nog kortstondig op zeewolf gevist, omdat dit vooral erg lekker is om te eten.
DSCN4552Grootste zeewolf van de trip. In het hotel in Hasvik is er een opgezet van 23 kilo!
DSCN4560Uitkijken met onthaken want je wilt niet je vingers in deze bek hebben

Na de zeewolf gingen wij al snel weer fanatiek achter de heilbotten aan waar we weer een aantal mooie exemplaren wisten te vangen.
DSCN4578Heilbot 122 cm
DSCN4606Heilbot 132cm
DSCN4590In de regen, maar voornamelijk goed weer gehad Heilbot 132cm 25kg

De laatste vis van de trip was een kabeljauw. Helaas trok hierna de wind aan en was het niet mogelijk om de laatste uren van de week nog het water op te gaan.
DSCN4611Kabeljauw 124cm 16kg

Al met al hebben wij weer een fantastische ervaring gehad op Sørøya met hulp van Marc en Darius. Voor de bewezen vangsten hebben we ook nog een mooie herinnering mee gekregen in de vorm van een opstrijkbare badge voor op je vistrui met het aantal kilo’s wat je hebt behaald. (20+, 30+, 50+ en 100+)
Uiteindelijk hebben wij 31 heilbotten geland van schol formaat tot een echte staldeur. 12 heilbotten waren ruim over de meter met 1 in de monster klasse. Wat een leuke uitdagende visserij, want in tegenstelling tot kabeljauw sleuren, of koolvis meppen is heilbot echt niet altijd even makkelijk om te vangen. Ook hebben we allen 20 kg filet met het vliegtuig mee naar huis genomen, zodat wij ook in Nederland kunnen genieten van een stukje Soroya bestaande uit zeewolf, kabeljauw, roodbaars en heilbot.

20160723_212123Hopelijk tot volgend jaar!?

Team Aquarius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *