Soroya 2018 – Heilbot op licht materiaal

Woensdag 11 Juli 2018 was de dag van vertrek voor weer een trip naar het prachtige eiland Soroya. Deze keer met Arie, Marco en Paul ‘Dit moet ik een keer hebben meegemaakt’ Tuinenburg. Voor Paul dit de eerste keer op een vis trip en als vaste stok visser een echte uitdaging. De autoreis verliep gelukkig weer zeer vlotjes en vrijdagmorgen met de eerste pont gearriveerd op Soroya. Ook voor ons wat het lang geleden dat we in de zomer op het eiland waren. Wat een prachtig weer en heerlijk om alles in het groen te zien.


Na een goed ontbijt bij Ahmed direct doorgereden naar Breivikbotn waar wij ons installeerden in het ons toegewezen huisje. Eerst even korte metten gemaakt met de aanwezige muggen om vervolgens ons te installeren en de spullen in orde gemaakt. Na de standard uitleg, brandstof inslaan en een korte lunch direct lekker gaan vissen. Eerste doel was om Paul bekend te maken met het vissen op zee, het materiaal en het grotere formaat vissen dan wat in de Rijn rondzwemt. Met het prachtige weer en de altijd aanwezige hoeveelheid vis was dit snel voor elkaar. Kabeljauw, koolvis en heilbot kwam aan boord. Dit alles op spinmateriaal van 30-60gr werpgewicht. Dit was toch wat anders dan hij gewend was en met een glimlach die niet meer van zijn gezicht ging, missie meer dan geslaagd.


Zaterdag een nieuwe dag met nieuwe kansen, prima weer en ook vandaag wilden we weer met licht materiaal achter de heilbot aan. Wanneer je met licht materiaal vist zijn ook de kleinere heilbotjes prachtige sportvissen. Daarnaast zijn ze ruim aanwezig en altijd wel te vangen. Vandaag was het zaak om de bucket-list vissoorten voor Paul te vangen, wat nog ontbrak was zeewolf, schelvis, platvis, roodbaars en lom. Buiten roodbaars zijn allen te vinden op 10-15min varen en het lijstje was dan ook snel compleet.  Shads tot 300gr ingezet, kabeljauw/koolvis/zeewolf/lom werd gevangen alsook een aantal botjes. Verder een mooie hoeveelheid platvis tot 50cm gevangen.

Leuk was ook het feit dat later in het seizoen de zon helemaal niet meer onderging. Foto was om 10uur ’s avonds gemaakt/

Zondag was weer een prachtige dag en vandaag wilden we een nieuwe stek proberen waar mogelijk grote heilbot gevangen kon worden. Onderweg nog wat stekken aangedaan en wat kabeljauw en koolvis gevangen. Ook een griend gezien, grootste dolfijnensoort. Aangekomen op de stek was het bij de eerste worp al raak, een mooie vis nam veel lijn en het leek erop dat deze de voor ons magische 20kg zou halen, daar deze sterker was dan welke we de afgelopen jaren in de winter/voorjaar hadden gevangen. 20kg haalde hij echt niet maar de heilbotten in de zomer zijn wel veel sterker dan in de winter/voorjaar en daar er de nodige stroming stond zal dit ook mee hebben gespeeld. ’s Avonds nog gedropshot in de haven en buiten koolvisjes, gul ook wat zeedonderpadjes.

Maandagochtend was een ochtendje om uit te slapen, te veel wind gaf ons de kans om wat langer blijven liggen. ’s Middags gaan vissen met als doel schol van >50cm, iets wat zeker tot de mogelijkheden behoord.

Echter de schollen wilde niet mee werken, de beoogde stek was een kolkende watermassa doordat stroming en wind tegen elkaar in gingen. Dus maar weer met shads gevist op alles wat wilde bijten. En dat is geen straf!!
Dinsdag beloofde een prachtige dag te worden en dus werd besloten om een poging te wagen om eens roodbaars te vangen. Iets wat een groot succes werd, 1 hengel meegenomen specifiek voor dit doel. Prima stekkeuze, weinig stroming en veel roodbaars. We hebben ze gevangen tot 6kg. Later hoorden we dat deze vissen dus 60jaar oud!! bleken te zijn, dat geeft toch te denken want je kunt geen C&R doen met deze vissen daar ze van 285meter diepte kwamen. Zal niet een vissoort zijn waar we snel nogmaals op gaan vissen daar we eigenlijk met alles C&R vissen.


Woensdag en donderdag prachtige dagen met geen wind en geprobeerd om gericht op de wat grotere heilbotten te jagen met grotere shads. Groter dan exact 100cm zijn we niet gekomen. We hebben ze domweg niet kunnen vinden of de kleinere exemplaren zijn ze voor geweest. Op een bepaalde stek was het zakken en 3 kromme hengels binnen de minuut met heilbot.

Al met al een heerlijke week gevist, zomers lijkt het weer toch wat rustiger te zijn alleen moet je wel stroming hebben anders lig je te dobberen en dat werkt niet.

In totaal naast alle zeewolven, kabeljauw, koolvis, lom, schelvis etc zijn we tot een totaal van 60 heilbotjes gekomen tot 100cm lengte en nog vele verspeeld. Prachtige sportvis en we komen volgend jaar terug om toch nog meer gerichter op de >20kg heilbot te gaan vissen. Met licht materiaal (<60gr) en veel stroming is het gewoon lastig om dieper dan 30mt te gaan. We hebben nog wat stekken opgedaan die daarvoor in aanmerking komen en de ‘locals’ waren op sommige stekken aan het trollen op heilbot en die gaan we zeker ook eens bezoeken.

Onze dank gaat weer uit naar Marc en Darius voor hun gezelligheid, tips en het delen van hun kennis, tot volgend jaar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *